Letto Frontlight

När det gäller läsplattor så finns naturligtvis en uppsjö av olika alternativ att välja emellan. En av de konkurrenskraftigaste läsplattorna säljs av Adlibris och har vunnit flera pris som bäst i test (bl a i PC för alla). Denna läsplatta har en blänkfri skärm som är papperslik (E-inkteknologi), är tämligen lätt (väger 190 gram inklusive batteri!) samt har en lätt upphöjd ram för smidigare sidbyte. Batteritiden är cirka 1 månad, men då ska man förstås komma ihåg att den påverkas vid mycket användande. Det är inga problem att läsa vare sig ute i direkt solljus eller inomhus. Ytterligare funktioner som är användbara är den inbyggda ordboken, att man kan köpa nya e-böcker direkt i läsplattan (det interna minnet rymmer cirka 2 500 e-böcker, men med externt minne går det att lagra cirka 4 000 e-böcker) och sist men inte minst, du får ett antal böcker på köpet när du investerar i en Letto Frontlight:

Romaner:

Caroline Eriksson –Djävulen hjälpte mig
Julia Svanberg –Varför kom du hit?

Noveller:

Helena Dahlgren –Kallelsen
Johan Ring –Kärlen
Henrik Larsson –Eldmakerskan
Johan Frick –Port Michéle
Selma Lagerlöf –Bortbytingen

Att tänka på vid köp av läsplatta

Den tydligaste skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta sitter i skärmen. En läsplatta använder sig av något som benämns E Ink-teknologi (fritt översatt: e-bläck), vilket kännetecknas av ljusgrå skärmar skräddarsydda för att visa text och hushålla med batteritid.

Observera att det finns budgetläsare som inte använder denna teknik och dessa är inte att rekommendera. Var alltså noggrann med att kontrollera att den läsplatta du köper verkligen har E Ink-teknologi.

E Ink är en displayteknologi som i princip härmar uppträdandet av vanligt bläck på papper. Detta gör att läsupplevelsen blir betydligt bättre än på en vanlig display. Till exempel är det inget problem att läsa i direkt solljus och dessutom har många läsplattor bakgrundsbelysning så att du ska kunna läsa i mörker.

E-bläcket har en annan stor fördel, nämligen att energiförbrukningen på läsplattan blir nästan obefintlig. Skärmen drar bara ström när du bläddrar eller byter sida. Det är inte ovanligt att läsplattor har en batteritid på en månad, självklart också beroende på hur mycket du läser. Laddningstiden brukar normalt sett ligga på ett par timmar.

Lagringsutrymme

Lagringsutrymmet kan vid en första anblick inte verka speciellt märkvärdigt (ofta mellan 2-4 GB), men betänk då att en normal e-bok inte tar mer än 300-500 kB i utrymme. Sedan går det förstås att skaffa en läsplatta med minneskort om man, trots allt, skulle vilja ha möjlighet att spara mer.

Sist, men inte minst, kan nämnas att läsplattor inte har lika mycket hårdvara och betydligt mindre skrymmande skärm än surfplattor. Detta gör att läsplattan ofta är mycket lättare, de flesta landar på runt 200 gram.

TIPS! Via den eminenta tjänsten Elib (se även ovan flik) så kan man låna e-böcker via ditt närmaste bibliotek.